KonsLab
     
polski english  
strona główna
projektowanie
usługi informatyczne
szkolenia
opracowywanie wyników
o firmie
     
                 
 

Badanie żywności

    Aktualności     Kontakt  
                 
 

Artykuły spożywcze coraz częściej wzmacniane są dodatkami, które przedłużają przydatność do spożycia, a także polepszają smak czy też zmniejszają kaloryczność danego produktu. Dodatki te często powodują jednak alergie i inne działania niepożądane. Przepisy prawa nakładają na producentów szereg ograniczeń i określają maksymalną, dopuszczalną zawartość szkodliwych dodatków. Stąd konieczne jest szczegółowe badanie żywności na każdym etapie produkcji, by konsument miał pewność, że otrzymał produkt zdrowy i w pełni bezpieczny.

Jakie substancje wykryje badanie żywności?

  • Konserwanty – znajdują się głównie w galaretkach, peklowanych mięsach, sokach owocowych, marynowanych warzywach czy rybnych konserwach. Spożywane w nadmiarze mogą podrażniać jelita, powodować nudności i bóle głowy, a także przyczyniać się do powstawania rakotwórczych nitrozoamin. Są to m.in. kwas benzoesowy (E210), azotyny sodu (E250) czy siarczyny (E220-228).
  • Preparaty zastępujące cukier – znajdują się przede wszystkim w produktach z serii „light”. Wprawdzie odznaczają się one niższą kalorycznością, ale zawarty w nich aspartam może w nadmiernej ilości przyczynić się do powstania chorób nowotworowych, cukrzycy, chłoniaka czy też epilepsji.
  • Barwniki syntetyczne - stosowane są w gumach do żucia, oranżadach, powłokach tabletek, warzywach konserwowych, śledziach wędzonych, itp. Mogą być przyczyną reakcji alergicznych oraz schorzeń układu pokarmowego.
  • Substancje zakwaszające – są dodawane do przypraw, sosów, konfitur czy galaretek. W dużych ilościach działają przeczyszczająco oraz mogą powodować bóle jelitowo-żołądkowe.

Regularnie przeprowadzane badania żywności pomogą wyeliminować nieprawidłowości już na etapie produkcji, co w znacznym stopniu obniży ryzyko strat związanych z wycofaniem szkodliwego asortymentu ze sprzedaży.
Pozwoli to także na uniknięcie sankcji karnych wynikających z Ustawy o bezpieczeństwie żywności.

Ofertę badań żywności kierujemy zarówno do dużych, jak i małych przedsiębiorstw zajmujących się produkcją artykułów spożywczych.

więcej

   

Zapraszamy na XIV Targi EuroLab marzec 2012 ...

więcej

 

 

Certyfikat ECDL ...

więcej

 

 

 

Baza wiedzy

   

KonsLab S.C.
ul.Libijska 12
03-977 Warszawa

Tel.: 22 673 95 22
22 672 41 36
Fax: 22 673 95 21
Tel. Kom.: 601 921 081

E-mail: biuro@konslab.pl

 
                 
  Copyrights 2012 KonsLab S.C.     Projekt i wykonanie: PIKTO